8/11/22

Is uw zorgvolmacht ook effectief bruikbaar?

Met een zorgvolmacht kan u als bekwame persoon anticiperen op een eventuele wilsonbekwaamheid en zelf aangeven wie uw vermogen kan beheren (en er eventueel over kan beschikken) indien u dit zelf op een bepaald ogenblik niet meer zou kunnen door wilsonbekwaamheid. U geeft daarbij aan één of meerdere personen de bevoegdheid om bepaalde algemene of bijzondere handelingen te stellen over uw vermogen. Sinds 1 maart 2019 kan u ook een regeling opnemen met betrekking tot bepaalde persoonsrechtelijke aangelegenheden. 

In uw zorgvolmacht kan u bijvoorbeeld opnemen wie u op de algemene vergadering van de vennootschappen waarvan u aandeelhouder bent, mag vertegenwoordigen indien u wilsonbekwaam bent. Duidt u een persoon aan die geen mede-aandeelhouder is, vergeet dan zeker niet te checken of de statuten van de vennootschap ook een vertegenwoordiging door een niet-aandeelhouder toelaten. Is dit niet het geval, neem dit dan zeker op bij een volgende statutenwijziging om te vermijden dat uw zorgvolmacht niet bruikbaar zou zijn. 

Opgelet, met een zorgvolmacht kan u evenwel niet voorzien wie in uw plaats zal optreden als bestuurder. Deze bevoegdheid komt immers toe aan de algemene vergadering van de vennootschap. Desgewenst kan u in de statuten van een besloten vennootschap wel voorzien wie als opvolgend bestuurder zal aangesteld worden indien u zelf niet langer uw mandaat als bestuurder zou kunnen uitoefenen.

De zorgvolmacht kan onderhands worden opgemaakt maar is bij voorkeur notarieel te verlijden. Een notariële volmacht is immers vereist indien de handelingen waarvoor volmacht wordt gegeven notarieel moeten vastgesteld worden (bv. verkoop van onroerende goederen, vestigen van hypotheek, het uitvoeren van notariële schenkingen, ...). 

Contacteer ons gerust indien u van deze mogelijkheid wil gebruik maken en wil vermijden dat uw vermogen volledig geblokkeerd wordt en een ander de gerechtelijke procedure dient op te starten om de noodzakelijke/nuttige handelingen te kunnen stellen. 

14/09/20

Combinatie van TIGV voor gezinswoning en huwelijksvoordeel voor onverdeelde goederen bij wijziging huwelijkscontract is fiscaal misbruik.


In voorafgaandebeslissing 20009 van 11 mei 2020 heeft Vlabel zich uitgesproken over een wijziging huwelijkscontract waarbij een echtpaar, gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, via toevoeging van een toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen (TIGV) waarin de gezinswoning wordt ingebracht en via de toekenning van huwelijksvoordelen met betrekking tot de andere onverdeeldheden die tussen hen bestaan of zullen bestaan, elkaar wederzijds wil beschermen bij overlijden. Bij ontbinding van het huwelijk door overlijden heeft de langstlevende voor beide categorieën goederen de keuze om zich de goederen (al dan niet volledig) toe te bedelen in volle eigendom, vruchtgebruik. 


Indien bij overlijden meer dan de helft van een gemeenschappelijk vermogen wordt toegekend aan de langstlevende zal hierover erfbelasting verschuldigd zijn overeenkomstig de fictiebepaling van artikel 2.7.1.0.4 VCF. De vrijstelling voor gezinswoning van artikel 2.7.4.1.1, §2, derde lid VCF geldt evenwel ook hier waardoor in fine geen erfbelasting zal verschuldigd zijn. Toebedeling bij overlijden van onverdeelde goederen bij wijze van huwelijksvoordeel in een huwelijkscontract is geen erfrechtelijke verkrijging maar wel een overeenkomst onder bezwarende titel. Hebben beide echtgenoten dezelfde titel in het goed dan zal hierop dus het verdeelrecht van toepassing zijn (voor onroerende goederen). 


Volgens Vlabel maakt de inbreng van de gezinswoning in het toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen, gecombineerd met het toekennen van huwelijksvoordelen voor andere onverdeelde goederen, een fiscaal misbruik uit in de zin van artikel 3.17.0.0.2 VCF aangezien kan worden vermoed dat de toevoeging van een TIGV gevolgd door een inbreng van een gezinswoning enkel gebeurt om van de vrijstelling voor de gezinswoning in de erfbelasting te kunnen genieten en dat het realiseren van een aanzienlijke belastingbesparing de enige beweegreden is. 


Dat partijen enkel de gezinswoning willen inbrengen in een toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen om zich te beschermen en te bekomen dat de beëindiging ervan tijdens het huwelijk niet kan worden afgedwongen en slechts mogelijk is met wederzijdse toestemming van beide echtgenoten terwijl ze voor de andere goederen wel zoveel mogelijk hun bestuursautonomie willen behouden tijdens het huwelijk, wordt door Vlabel niet aanvaard als voldoende argument. Dit niet-fiscale motief weegt niet voldoende af tegen de fiscale motieven.

Een huwelijkscontract is steeds maatwerk. Heeft u vragen hieromtrent, contacteer ons dan gerust ... 

6/02/18

Seminarie Fiscaal Forum

Het nieuwe erfrecht

9/12/17

Seminarie VIVES

Actualiteit erf- en registratiebelasting : standpunten VLABEL – zwarte / witte lijst van veilige en verdachte rechtshandelingen.

7/12/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor Devoldere Consulting – Merelbeke

5/12/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor Desmet – Izegem

28/11/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor Maertens Management & Co - Tielt

23/11/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor Marel – Rumbeke

21/11/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor A.A.&T. Gent

14/11/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

In samenwerking met accountantskantoor Tack – Tielt

12/11/17

Seminarie “Het nieuwe erfrecht”

 In samenwerking met accountantskantoor Slabbinck / Fiduciaire JD

27/10/17

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning.
Burgerrechtelijke aspecten van schenkingen deel 2

8/12/16

Seminarie

"Uw bedrijf, uw familie; Laat het toeval niet beslissen!” in samenwerking met accountantskantoor AXXI

1/12/16

S. Seyns & G. Ceenaeme

 “De private stichting in de praktijk doorgelicht”, in Vermogensplanning in de praktijk, Larcier, 2016/03, 12 – 25.

21/10/16

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning.

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning.
Burgerrechtelijke aspecten van schenkingen deel 2

15/10/16

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning

Seminarie Vives Expert Class vermogens- en successieplanning.
Burgerrechtelijke aspecten van schenkingen deel 1

12/10/16

Hoe KMO’s strategisch doen groeien? Van visie tot resultaat

Gastspreker op het seminarie “Hoe KMO’s  strategisch doen groeien? Van visie tot resultaat” in samenwerking met advieskantoor Vuylsteke en Partners. Meer info kunt u vinden op www.rudyvuylsteke.be.

1/03/16

Nieuw kantoor

Ons kantoor verhuist naar Wevelgem, Nieuwe markt 33

1/02/16

Nieuwe collega

Wij verwelkomen Leen Delbeke in het team!