Is uw zorgvolmacht ook effectief bruikbaar?
Met een zorgvolmacht kan u als bekwame persoon anticiperen op een eventuele wilsonbekwaamheid en zelf aangeven wie uw vermogen kan beheren (en er eventueel over kan beschikken) indien u dit zelf op een bepaald ogenblik niet meer zou kunnen door wilsonbekwaamheid. U geeft daarbij aan één of meerdere personen de bevoegdheid om bepaalde algemene of bijzondere handelingen te stellen over uw vermogen. Sinds 1 maart 2019 kan u ook een regeling opnemen met betrekking tot bepaalde persoonsrechtelijke aangelegenheden.
In uw zorgvolmacht kan u bijvoorbeeld opnemen wie u op de algemene vergadering van de vennootschappen waarvan u aandeelhouder bent, mag vertegenwoordigen indien u wilsonbekwaam bent. Duidt u een persoon aan die geen mede-aandeelhouder is, vergeet dan zeker niet te checken of de statuten van de vennootschap ook een vertegenwoordiging door een niet-aandeelhouder toelaten. Is dit niet het geval, neem dit dan zeker op bij een volgende statutenwijziging om te vermijden dat uw zorgvolmacht niet bruikbaar zou zijn.
Opgelet, met een zorgvolmacht kan u evenwel niet voorzien wie in uw plaats zal optreden als bestuurder. Deze bevoegdheid komt immers toe aan de algemene vergadering van de vennootschap. Desgewenst kan u in de statuten van een besloten vennootschap wel voorzien wie als opvolgend bestuurder zal aangesteld worden indien u zelf niet langer uw mandaat als bestuurder zou kunnen uitoefenen.
De zorgvolmacht kan onderhands worden opgemaakt maar is bij voorkeur notarieel te verlijden. Een notariële volmacht is immers vereist indien de handelingen waarvoor volmacht wordt gegeven notarieel moeten vastgesteld worden (bv. verkoop van onroerende goederen, vestigen van hypotheek, het uitvoeren van notariële schenkingen, ...).
Contacteer ons gerust indien u van deze mogelijkheid wil gebruik maken en wil vermijden dat uw vermogen volledig geblokkeerd wordt en een ander de gerechtelijke procedure dient op te starten om de noodzakelijke/nuttige handelingen te kunnen stellen.